nedeľa 10.07.2022
Čas: 14:00
Bábkač v záhrade – výtvarný workshop pre deti

workshop pre deti s výtvarníčkou Katarínou Cakovou (Katanari)

Katarína Caková (Katanari) je putovná bábkarka, ilustrátorka a scénografka, po ukončení štúdia na VŠVU v Bratislave absolvovala pracovnú stáž v animačných štúdiách v Talinne a ročný študijný pobyt na Jáve. Spolupracuje na divadelných produkciách hlavne na Slovensku a v Česku, ale aj v Grécku, v Slovinsku a na Islande.

Prvé „Crankies“ vznikli v Európe koncom 18. storočia. Hovorilo sa im tiež pohyblivé panorámy a dnes by sme ich mohli nazvať ako malé papierové kiná. Spoločne s Katanari si vytvoríme vlastné svety, zrolované v čajovej krabičke.
Vek: 8+ s doprovodom
Miesto konania: foyer BDŽ
_________________________
o 16:00 vás pozývame na predstavenie Guten tag, Herr Grimm (+6), ktoré v záhrade BDŽ odohrá divadlo SpozaVoza.

Vstupenky
nedeľa 10.07.2022
Čas: 16:00
Divadlo SpozaVoza – Guten tag, Herr Grimm

Bábková inscenácia pre deti a dospelých. Hlavnými predstaviteľmi sú bratia Grimmovci, ktorí hľadajú najväčší strach a rozprávajú (ne)skutočné príbehy. Diváci spoznajú hravou formou príbehy plné humoru, priateľstva, ale aj zvláštnych bytostí.

Minutáž predstavenia je 55 minút.
Odporúčané pre deti od 6 rokov.

Scenár: Miro Mihálek
Réžia, hudba, hrajú: Róbert Švec, Miro Mihálek
Scénografia: Viktória Csányiová

Vstupenky
nedeľa 17.07.2022
Čas: 16:00
Bábkové divadlo na Rázcestí – Dve rozprávky na brušku

Predloha K. J. Erbena Jurko s kozou a staročeská ľudová rozprávka O Dobromilovi a Lenimírovi inšpirovali režisérku B. Schenkovú k vytvoreniu Rozprávok na brušku. V tomto predstavení sa mieša komické s poučným, nešťastie a bieda so šťastným koncom. Ide o netradičné a súčasné spracovanie metódy, akou sa kedysi hrávalo v klasickom bábkovom divadle pre deti. Pretože bábkové divadlo nemusí byť len statické, s pevne zabudovanou scénou.

Dĺžka predstavenia je 50 minút.
Pre deti od 3 rokov.

Scenár a réžia: Bela Schenková a. h.
Výprava: Barbora Zichová a. h.
Hudba: Jana Štromská a. h.
Výroba: ateliéry divadla pod vedením Kataríny Mažáryovej
Hrajú: Marianna Mackurová, Mária Šamajová, Andrej Polakovič

Vstupenky
nedeľa 24.07.2022
Čas: 14:00
Bábkač v záhrade – výtvarný workshop pre deti

workshop pre deti s výtvarníčkou Michaelou Zajačkovou

Michaela Zajačková je výtvarníčka známa najmä ako scénografka. Spolupracuje s niekoľkými bábkovými kamennými, aj nezávislými divadlami na Slovensku. Pôsobí ako lektorka výtvarných dielní a učiteľka na výtvarnom odbore ZUŠ. Je autorkou ilustrácií v detských knihách.

Výtvarný workshop nadväzuje na predstavenie svojou témou. Tou je výroba vlastného kukátkového bábkového divadla z krabice. S Michaelou si spoločne dotvoríme kulisy i horizonty. Fantázii i tvorivosti sú dvere otvorené.
Vek: 6+ s doprovodom
Miesto konania: foyer BDŽ
__________________________
o 16:00 vás pozývame na predstavenie Vlk na Mesiaci (+5), ktoré v záhrade BDŽ odohrá divadlo Houže.

Vstupenky
nedeľa 24.07.2022
Čas: 16:00
Divadlo Houže – Vlk na Mesiaci

V čom spočíva Vlkova neochvejná túžba prejsť sa po Mesiaci, koľko klamstva musíme vynaložiť na to, aby sme dosiahli svoje ciele a je naozaj pravdou, že lož má krátke nohy? Inscenácia zaujímavým spôsobom nabúrava ilúziu a stereotypné interpretácie rozprávkových bytostí, ktoré musia v tomto príbehu čeliť závažným problémom. Tvorcovia inscenácie vyrobili scénu aj bábky z materiálov, určených na vyhodenie (staré oblečenie, PET fľaše, starý nábytok).

Pre deti od 5 rokov.

Scenár a réžia: Matej Truban
Dramaturgia: Hana Launerová
Bábky a scéna: Michaela Zajačková
Hrajú: Lukáš Takáč, Matej Truban

Vstupenky
nedeľa 31.07.2022
Čas: 16:00
Divadlo Trieska – Hanička bez rúk

Príbeh o tom, ako rýchlo sa môže život človeka zmeniť, keď daruje hrsť múky. O tom, že všetko zlé je na niečo dobré. O ľuďoch dobrých aj zlých. Ale hlavne o láske, ktorá prekonáva všetko zlé… Inscenácia je sólovým výstupom jedného herca a ôsmich drevených bábok. Drevo v rukách herca ožíva v málo známej baladickej rozprávke, ktorú spísal významný zberateľ slovenských ľudových rozprávok Samuel Czambel. S ľudovým rozprávačom Jánom Kaščákom z Veľkého Šariša „prezrel“ v roku 1904.

Predstavenie je vhodné pre malých ľudí od 6 rokov až po veľkých ľudí, ale hlavne pre všetkých, čo majú otvorené oči i uši.

Autor: Samuel Czambel
Úprava a dramatizácia, réžia a hrá: Lukáš Tandara
Scénografia a kostýmy: Anna Poláková
Bábky: Anna Poláková, Štefan Jedinák, Lukáš Tandara

Vstupenky